’n smullekker en vinnige resep vir Aartapple-en-Prei Sop – perfek vir ’n koue dag!
Tradisionele Aartappel-en-Prei Sop (Gereed in ±30 minute)
Bestanddele:
- 2 eetlepels botter of olyfolie
- 2 preie, in dun skyfies gesny (gebruik wit en liggroen dele)
- 2 knoffelhuisies, fyngekap
- 4 medium aartappels, geskil en in blokkies gesny
- 1 liter hoender- of groenteaftreksel
- Sout en swartpeper na smaak
- ½ koppie room of melk (opsioneel vir romigheid)
- Vars tiemie of pietersielie vir garnering
Metode:
- Verhit die botter in ’n groot pot. Voeg die preie by en soteer vir 5-7 minute tot sag maar nie verbruin nie.
- Voeg die knoffel en aartappels by, roer vir 2 minute.
- Voeg die aftreksel by en bring tot kookpunt. Verlaag die hitte en laat prut vir 20 minute, of tot die aartappels sag is.
- Pureer die sop met ’n stokmenger of in ’n blender tot glad.
- Voeg die room by (indien gebruik), geur met sout en peper.
- Bedien warm met vars kruie bo-op en ’n stukkie brood aan die kant.
Alternatiewe Twist: Aartappel-Prei-Kerrie Kokosmelk Sop
Hierdie weergawe gee ’n Oosterse geur met net ’n bietjie ekstra warmte en kruidigheid.
Aanpassings:
- Voeg 1 teelepel kerriepoeier by saam met die knoffel.
- Gebruik kokosmelk in plaas van room.
- Voeg ‘n bietjie gerasperde gemmer en ‘n skeut suurlemoensap aan die einde by vir ‘n vars afwerking.
- Bedien met vars koljander en geroosterde pitte of naanbrood.
Waar kom Aartappel- en Preisop vandaan?
Potato and Leek Soup is oorspronklik ’n Franse gereg, bekend as “Potage Parmentier“. Dit is vernoem na Antoine-Augustin Parmentier, ’n Franse apteker wat in die 18de eeu die gebruik van aartappels in die Franse dieet bevorder het. ‘n Gekoelde weergawe van dié sop, genaamd Vichyssoise, het gewild geword in die VSA.
Other Articles
Next
9 July 2025
D-Ray se Groot Oomblik
Previews

No Comment! Be the first one.